Thrillers prikkelen het sneldenken en verbeteren je actieve concentratie.

Is lezen hersen-gymnastiek?

Wie de twee fascinerende boeken van Dick Swaab leest (“Wij zijn ons brein” en “Ons creatieve brein”) weet dat lezen (en daarover nadenken) als hersengymnastiek beschouwd kan worden. Uit statistieken blijkt dat mensen die regelmatig boeken lezen langer fit blijven (geestelijk en lichamelijk). Kortom, het lezen van een mooi verhaal zorgt, naast het leesplezier, ook voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Is lezen hersengymnastiek?

Jazeker, bij het lezen gebruik je beide hersenhelften. Het lezen van verhalen en boeken versterkt de emotionele ontwikkeling en het empathisch vermogen. Bovenal prikkelt lezen de verbeeldingskracht. Wanneer je je verliest in een verhaal speelt de emotionele verwerking hierin een belangrijke rol. Het lezen van een boek geeft rust en verdieping waardoor je ook je concentratievermogen kunt ontwikkelen.

Het kijken naar (spectaculaire) beelden is vaak fascinerend, maar we willen steeds meer nieuwe effecten zien. Daar is niets mis mee, het is een mooie vorm van ontspanning, maar het maakt ons brein niet beter.

Lezen, inbeelden en “denken in wat zou kunnen zijn” zorgt ervoor dat ons brein optimaal functioneert en ons beter helpt bij het verwerken van de groeiende berg aan informatie. Belangrijk voor kinderen en jonge mensen die kennis en inzicht moeten verzamelen. Dat lukt niet met alleen maar bewegende beelden.

In opdracht van Sony heeft MindLab onderzoek gedaan naar de invloed op de hersenen per boekgenre. Dat gebeurde door bij de deelnemers aan het onderzoek de cognitieve hersenactiviteit en de huidgeleidbaarheid te controleren en de leessnelheid te meten.

Thrillers & spannende boeken

Thrillers en spannende boeken zijn het meest efficient wanneer je je hersenen sterk wilt stimuleren. Thrillers prikkelen het sneldenken en verbeteren je actieve concentratie. 

Daarnaast ligt de emotionele betrokkenheid wel 50% hoger bij een thriller als bij een grappig of romantisch boek.

Grappige boeken

Grappige boeken zitten heerlijk overal in het midden. Ze zetten niet echt aan tot actief denken als bij thrillers en helpen minder goed bij ontspannen als bij romantische boeken. 

Grappige boeken worden ook zelden verkocht. Vaak zitten er grappige elementen in een romantisch boek of thriller maar zelden staat een boek te koop met de tekst “Super grappig”.

 

Romantische boeken

Geen verrassing dat dit genre zorgt voor de meeste ontspanning, het lezen van een romantisch boek stimuleert de zones in hersenen die je helpen te ontspannen.

Ontspannend lezen helpt echter ook bij het op een prettige manier wijzer en ouder worden. Het blijkt dat als we onze hersenen tot op zeer late leeftijd kunnen blijven trainen we dementie kunnen vertragen. Onderzoekers adviseren om meer boeken te lezen, meer te schrijven en meer activiteiten te ondernemen die het brein laten werken, hoe oud je ook bent.

Copyright © Jansnippe.com 2018

Design by Not a Parrot